8 Temmuz 2011 Cuma

Sevrés Porselenleri Hakkında Kısa Bilgi


Milattan Önce 600 yılından beri porselen üreten Çin ve sonrasında bu konuda aşama kaydeden Kore uzun yıllar, hatta yüzyıllar boyunca bu beyaz hazineden çok büyük gelir elde ettler. Baharat yolu ile Ortadoğuya ve oradan Avrupaya satılan porselenler Avrupa Saraylarında inanılmaz talep görüyor ve asiller için bile bir statü göstergesi sayılıyorlardı.

Bu çok değerli ürünün Avrupa’da üretilmesi için sayısız deneme yapılmış ancak 15. Yüzyıldaki Medici Porselenleri dışında bir başarı yakalanamamıştır aslında bu denemeler de sınırlı sayıda kalmış ve seri üretime geçilememiştir. Avrupa’da ilk başarılı Porselen imalatı Dresden yakınlarında kurulmuş olan Meisen Porselen Fabrikası’nda gerçekleştirilmiş (1710) ve 18. Asır boyunca bütün Avrupada birbirinin peşi sıra fabrikalar açılmıştır.


1740 yılına gelindiğinde ise Sevrés kasabasında XV. Lois ve Madame Pompadour’un himayesi ve desteğiyle Fransa Kraliyet Atölyesi olarak, Manifacture Naationale de Sévres açıldı. Bu atölye açıldıktan sonra çok kısa bir dönemde ekol haline gelerek 18. Yüzyılın en önemli sanat eserlerini üretmeye başladı. Efsanevi pembesi ve taklit edilemez mavisi bütün avrupa Sarayları tarafından aranmaya başlamış, zaten sınırlı olan üretimi talebi karşılamaktan çok uzak kalmıştır. O dönemde dahi müzayedelere, hatta karaborsaya düşmüştür. Jean-Claude Chambellan Duplessis ve Albert-Ernest Carrier-Belleuse gibi sanatçıların direktörlük döneminde üretilen parçalar kelimenin tam anlamıyla paha biçilmezdir.

Ülkemizde atın çağ sayabileceğimiz 1830 öncesi parçalara rastlamak neredeyse imkansız olduğu gibi, çok sonraki dönemlere ait bir çok Yıldız ve Limoges ne yazık ki Sévres diye alınıp satılmaktadır. aşağıda Sévres Porselenlerinde kullanılan bazı damgaların resmini veriyorum. Meraklılarına bir fikir verir umarım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder